Wat is HTTPS?

HTTPS is de beveiligde tegenhanger van HTTP. HTTP is het protocol wat gebruikt wordt om internetpagina’s op te vragen.
HTTPS maakt daarbij gebruik van een TLS protocol om internetverkeer te versleutelen. De bedoeling van deze versleuteling is beveiligen van alle communicatie tussen bezoekers en websites. Deze beveiliging is belangrijk voor toepassingen waarbij online betalingen of het invoeren van gevoelige gegevens dienen te gebeuren. Denk aan invullen gegevens bij online bestelling, of inloggen bij een overheidsdienst.
Steeds meer maken bedrijven gebruik van HTTPS. 
Wanneer een website beveiligd is met HTTPS, kunt u dit zien aan het slotje in de linkerkant in je browser. 
Daarnaast is het ook mogelijk dat u de bedrijfsnaam in een adresbalk ziet staan. Dit houdt in dat het bedrijf een nog uitgebreidere variant van HTTPS gebruikt, namelijk Extended Validation. Hierbij heeft een externe partij vastgesteld dat de website die u bezoekt ook daadwerkelijk van het betreffende bedrijf is.

Heeft je website HTTPS Nodig?

Waar het antwoord op deze vraag vroeger “Nee, tenzij u met gevoelige gegevens werkt” was, kunt u het nu in overweging nemen.
Zeker omdat een goed beveiligde website tegenwoordig als standaard wordt gezien.
Onbeveiligde websites brengen risico met zich mee wanneer ze bezocht worden via een openbaar wifi-netwerk zonder WPA2 wachtwoord.
De reden dat niet iedereen een HTTPS-verbinding heeft, is omdat je er een certificaat voor nodig hebt.
Zeker voor kleinere bedrijven is dit best een overweging, omdat de certificaten vrij prijzig kunnen zijn. U kunt hierbij kiezen voor een certificaat voor één domein, een certificaat voor meerdere domeinnamen, en een Wildcard-certificaat. Een wildcardcertificaat beveiligt alle subdomeinen van één domein. U kunt dus alles voor uw domeinnaam zetten: ***.uwdomein.be.
Omdat dreiging van hackers en inlichtingendiensten die gegevens van internetgebruikers onderscheppen en opslaan een hot-topic blijft, is het beveiligen van uw website juist nu van extra belang. Door HTTPS te gebruiken kunnen inlichtingendiensten en hackers niet of nauwelijks zien wat er precies gecommuniceerd wordt. Dat is voor heel veel bezoekers een fijn idee, als ze persoonlijke gegevens moeten achterlaten voor bijvoorbeeld downloads. Gebruik van HTTPS geeft tegenwoordig aan dat je veiligheid en privacy als bedrijf belangrijk vindt.

GOOGLE

Behalve de veiligheidsvoordelen biedt HTTPS nog een voordeel: hogere ranking in Google-zoekresultaten. Google geeft pluspunten aan HTTPS-websites ten opzichte van http-websites. Let wel op: het activeren van HTTPS betekent dat uw website vanaf dat moment vanaf twee URL’s te benaderen is. Google ziet deze twee websites als verschillend, wat ervoor kan zorgen dat uw website lager beoordeeld wordt door duplicate-content. Zorg daarom altijd dat uw http:// links goed doorlinken naar https://.
Antwoord op de vraag: moet u wel of geen gebruikmaken van HTTPS? Ja, tenzij er een hele goede reden is om het niet te doen.